Vrijwilligersnota

 

Deze informatie is bedoeld voor iedereen die meehelpt tijdens de activiteiten die door de school worden georganiseerd.

INFORMATIE – NOTA

 

Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger

 

  1. Gegevens organisatie

Naam

VZW De Linde

Adres

Vloeterstraat 2A

Telefoon

011 / 642 641

Mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sociale doelstelling

Aanbieden van degelijk onderwijs voor kleuters en lagere schoolkinderen waarin de vijf pijlers van het eigen opvoedingsproject centraal staan.

 

Juridisch statuut

VZW

Verantwoordelijke of gemandateerde voor ondertekening van de organisatienota.

Naam

Bloemen Gerard

Functie

Voorzitter

Verantwoordelijke voor informatie over ‘rechten en plichten van organisatie en vrijwilliger’

Naam

Dirk Vanseggelen en Marina Vanhout

Functie

Directie

Verantwoordelijke van de organisatie, die moet verwittigd worden bij ongevallen.

Naam

Dirk Vanseggelen en Marina Vanhout

Functie

Directie

Telefoon

011 / 642 641

  1. Gegevens vrijwilliger

Omschrijving van het vrijwilligerswerk met eventuele vermelding van plaats en tijdstippen waarop het vrijwilligerswerk wordt uitgevoerd.

-      het bijwonen van vergaderingen ingericht door de ouderraad.

-      Meewerken aan allerlei activiteiten georganiseerd door de school in samenwerking met de ouderraad:o.a. schoolfeest,eetfestijn,kerstviering,carnaval,boswandeling, groot-ouderdag,sportdag, fruit schillen enz.

-      Leerlingen met de auto vervoeren naar activiteiten.

  1. Verzekeringen

Verplichte verzekeringen

Waarborgen

De burgerlijke aansprakelijkheid van de organisatie en de vrijwilliger

Maatschappij

Fortis

Polisnummer

39503114

  1. Onkostenvergoedingen

  

-      De organisatie betaalt geen onkostenvergoeding voor het vrijwilligerswerk dat opgesomd werd onder punt 2

  1. Aansprakelijkheid

De organisatie is burgerlijk aansprakelijk voor de schade die de vrijwilliger aan derden veroorzaakt bij het verrichten van vrijwilligerswerk, behalve in geval van bedrog, zware fout of eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomende lichte fout van de vrijwilliger.

  1. Geheimhoudingsplicht

De vrijwilliger kan gegevens vernemen ten aanzien waarvan hij gehouden is tot de geheimhoudingsplicht volgens artikel 458 van het strafwetboek :

“Geneesheren, heelkundigen, officieren van gezondheid, apothekers, vroedvrouwen en alle andere personen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen die hun zijn toevertrouwd en deze bekendmaken buiten het geval dat zij geroepen worden om in rechte ( of voor een parlementaire onderzoekscommissie) getuigenis af te leggen en buiten het geval dat de wet hen verplicht die geheimen bekend te maken, worden gestraft met gevangenisstraf van 8 dagen tot zes maanden en met een geldboete van honderd tot vijfhonderd frank”

De vermelding “ alle andere personen” in de opsomming, kan dus ook op een vrijwilliger slaan in gevallen waar een vorm van geheimhouding verplicht is (schoolgegevens).

  1. Wederzijdse rechten en plichten.

De vrijwilliger :

-      heeft recht op informatie over zijn activiteiten, afbakening van zijn werkveld en werktijden, een contactpunt bij conflictsituaties, over de noodzakelijke uitrusting, wanneer mogelijk over aangepaste vorming en bijscholing, …

-      verplicht er zich toe elk ongeval zo snel mogelijk en uiterlijk binnen de 24 uren te melden bij de onder rubriek vermelde verantwoordelijke.

-      brengt de organisatie minstens 14 kalenderdagen vooraf op de hoogte indien hij het vrijwilligerswerk wil beëindigen.

De organisatie

-      heeft recht op een correcte deontologische houding van de vrijwilliger m.b.t. het naleven van de onderlinge afspraken, het respecteren van de afbakening van het activiteitsveld.

-      Heeft recht het vrijwilligerswerk te beëindigen indien hiertoe ernstige redenen bestaan. Dit gebeurt via een gesprek met de verantwoordelijke die de beslissing aan de vrijwilliger meedeelt.

  1. Geschillenbeslechting

In geval van een geschil tussen de vrijwilliger en de organisatie, tussen vrijwilligers en beroepskrachten of tussen vrijwilligers onderling, zal de zaak worden voorgelegd aan het dagelijks bestuur. Bij uitblijven van een oplossing wordt de zaak voorgelegd aan de raad van bestuur.